De PVC vloer is gemaakt van kunststof. In de volksmond wordt er ook gesproken van vinyl. PVC staat voor Poly-Vinyl-Chloride. De PVC vloer is in verhouding met andere vloeren niet duur en het bewerken van de vloer is relatief gemakkelijk. Daarom werd PVC in het verleden veelal gebruikt in fabriekshallen en kantoren. De PVC vloer wordt tegenwoordig ook steeds populairder bij consumenten. Hierdoor is er ook voor de consument een ruime keuze ontstaan in betaalbare vloeren.
Lees meer op deze pagina over:
- Voor- en nadelen PVC vloer
- Onderhoud PVC vloer
- PVC vloer leggen
PVC vloeren voordelen
- De PVC vloer is erg hygiënisch. Net als bij de linoleumvloer is het moeilijk voor bacteriën om zich op een PVC vloer te vermenigvuldigen.
- De PVC vloer is duurzaam: Met een goede garantieperiode van uw leverancier en de kwaliteit van een goede PVC vloer kunt u jarenlang vooruit.
- De PVC vloer is gemakkelijk te onderhouden. Stofzuigen en dweilen is genoeg.
- Een PVC vloer is naadloos en vloeistofdicht. Daardoor ontstaan minder snel lekkages. Ook kunnen pvc vloeren daardoor goed aansluiten op de muren van uw woning: PVC vloeren zijn daarom op veel plaatsen aan te leggen.
- Een PVC vloer is erg sterk.
- De PVC vloer is vochtbestendig. De pvc vloer is uitstekend bestand tegen allerlei soorten vocht en daarmee geschikt voor uw badkamer of keuken.
- De PVC vloer is geluiddempend: vervelende geluiden zullen met een PVC vloer niet meer voorkomen.
- Een PVC vloer is uitermate geschikt om (warmwater)vloerverwarming onder aan te leggen.
De duurzaamheid van uw PVC vloer is grotendeels afhankelijk van de ruimte waarin u de PVC vloer gaat leggen. Is dit in een ruimte die niet overmatig gebruikt wordt, dan is PVC materiaal zeer geschikt. Gaat het u om een ruimte die intensief wordt belopen, dan kunt u uitstekend uit de voeten met een dikker type PVC materiaal. Onze medewerkers informeren u hier graag verder over. Duidelijk is dat u met een PVC vloer genoeg keuze heeft, zowel op het gebied van kleur en dikte, als in prijs en kwaliteit.
PVC vloeren nadelen
Een PVC vloer heeft ook nadelen:
- De PVC vloer kan krasgevoelig zijn, met name in een effen donkere kleur.
- U kunt de PVC vloer niet zoals bij laminaat zelf leggen. Hiervoor heeft u een vakman nodig. De stoffeerders van Paul Dogger hebben zich hier inmiddels in gespecialiseerd. Het begint met de egalisatie van uw ondergrond. Oneffenheden worden onherroepelijk zichtbaar op uw PVC vloer. Deze oneffenheden veroorzaken grove beschadigingen. De dikte van de toplaag van de PVC vloer is bepalend voor de mate van slijtage. Kiest u voor een goedkopere PVC vloer, dan is deze vaak niet duurzaam. Dat komt omdat de toplaag van de vloer dan zacht is. Het resultaat is dat uw PVC vloer sneller slijt, u sneller krassen krijgt en bepaalde vlekken er niet meer uit gaan.
- De PVC vloer bestond eerder gedeeltelijk uit loodhoudende stoffen. Milieu-technisch gezien werd de PVC vloer daarom omstreden. (De EU heeft hierdoor besloten dat er binnen twee jaar een nieuwe CE norm voor vloerbedekkingen voor heel Europa zal gelden. In deze nieuwe norm zal de huidige strenge Duitse AgBB/DIBt normering worden opgenomen. De Duitse AgBB-norm geldt als de strengste norm voor wat betreft de emissie van Vluchtige Organische Stoffen. Het behalen van deze AgBB-norm houdt in dat het betreffende product voldoet aan de strenge emissienormen. Oftewel, dat het betreffende product geen gevaar oplevert van uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen in het binnenklimaat. Om hiervoor gecertificeerd te worden, vindt er jaarlijks een strenge controle plaats van zowel de producten als de productie door een onafhankelijk bureau. Alleen als zowel product als productie aan deze strenge emissie-eisen voldoen, mag het officiële Ü-Zeichen met registratienummer worden gevoerd. De PVC vloeren die wij verkopen voldoen inmiddels aan deze eisen)
- Niet geschikt voor elektrische vloerverwarming
Onderhoud PVC vloer
Als de PVC vloer gelegd is, kunt u deze stofzuigen of dweilen met een goed onderhoudsmiddel (cleaner). Wanneer u dit gebruikt, gaat uw PVC vloer veel langer mee. Uw PVC vloer heeft overigens geen baat bij onderhoud met bijvoorbeeld een allesreiniger of afwasmiddel. Daarvan kan uw vloer gaan plakken of zelfs verkleuren. Indien er na verloop van tijd vuil en krassen ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn met de cleaner, kunt u de vloer handelen met een polish. U dweilt de PVC vloer dan in principe met was en loopt er dan een paar uur niet op. U voorkomt op deze manier slijtage van uw PVC vloer. Past u op met zand. Zandkorrels kunnen de waslaag van de PVC vloer aantasten.
Bovengenoemde schoonmaakmiddelen zijn bij ons te koop. Wij informeren u er graag over.
PVC vloer leggen
Voordat wij de PVC vloer bij u komen installeren, komen wij langs om de ondervloer te bekijken. Aan de hand hiervan wordt bepaald of één keer egaliseren voldoende is. Verder kijken we of er bijzonderheden zijn. Hierbij valt te denken aan het opstookprotocol.
Indien u ,voordat wij de PVC vloer komen installeren, vloerverwarming aanlegt, kunt u informatie krijgen over de materiaalkeuze voor het opvullen van de gemaakte sleuven. De stoffeerders van Paul Dogger kunnen dit karwei ook voor u uitvoeren en informeren u anders graag over de gewenste materialen.
Wij installeren uw PVC vloer in principe verspreid over drie dagen.
Op de eerste dag komen de stoffeerders om te egaliseren. Dit wordt gedaan om de oneffenheden uit de ondervloer te halen. Indien de ondervloer golvend is, zal dit zo blijven. Er wordt maar een laagje van ongeveer 3-5 mm op gezet. Wanneer we dit niet zouden doen, blijven de oneffenheden van de ondervloer zichtbaar op uw PVC vloer en kan de vloer op den duur beschadigd raken.
Op de tweede dag komen de stoffeerders de ondervloer controleren en eventueel werken zij hem dan nog iets bij.
Op de derde dag wordt de ondervloer geschuurd, gezogen en wordt de vloer geïnstalleerd, de panelen worden volledig verlijmd op de ondervloer. PVC kan in principe tot aan de muur worden gelegd. Hierdoor hoeven de randen van de vloer alleen gekit te worden. U kunt zelf bepalen of u kiest voor een andere afwerking, zoals een systeem- of massieve plint. Hierna kan de ruimte weer worden ingericht al moet vermeden worden er meteen zware voorwerpen overheen te schuiven. De lijm heeft in principe een uithardingstijd van 24 uur.
Indien de installatie van drie dagen niet mogelijk is i.v.m. uw planning, kunnen wij werken met een snelegaline of een clickPVC. Informeert u gerust eens naar de mogelijkheden.
Bron: Ambiant, vloer-vloerbedekking.nl